Ο Αθλητικός Σύλλογος Νέου Βουτζά “Η Πρόοδος”, ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία των κατοίκων του Νέου Βουτζά σε χώρο που αρχικά βρισκόταν στην κατοχή του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια παραχωρήθηκε, μετά το χαρακτηρισμό του ως αθλητικού κέντρου, στον τότε Δήμο Ραφήνας.

Η Πρόοδος γεννήθηκε ως σημείο αναφοράς της νέας οικιστικής κοινότητας, που από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται ως προάστιο της πόλης σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η πυρκαγιά του 2018 κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις και την υλικοτεχνική υποδομή που με κόπο είχαν φτιαχτεί μέσα στα χρόνια και είχαν στεγάσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων. Τα μέλη του Συλλόγου συνεχίζοντας την παράδοση της συμμετοχικότητας, συνεισφέροντας τις προσωπικές γνωριμίες, τον κόπο και το μόχθο τους, κατάφεραν να έχει πάλι ο οικισμός σήμερα σημείο συνάντησης το Αθλητικό Κέντρο. Ένα χώρο όχι μόνο άθλησης αλλά και κοινωνικής συνεύρεσης και πολιτισμού.

Ο Δήμος διευκόλυνε τη διαχείριση των χορηγιών μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκε και κατέστη εφικτή η αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου. Η επόμενη μέρα βρήκε τον οικισμό σε πλήρη δράση. Σήμερα συνεχίζουμε με αθλητικά τμήματα, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις εις όφελος όχι μόνο της κοινότητας του Νέου Βουτζά αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός του Αθλητικού Συλλόγου Nέου Βουτζά “Η  ΠΡΟΟΔΟΣ” είναι να προσφέρει στα παιδιά, στους νέους και στους ενήλικες, τις υποδομές και δραστηριότητες για την ισορροπημένη και δημιουργική ενασχόλησή τους κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
 
Το Αθλητικό Κέντρο Ν. Βουτζά, επί της Χρυσ. Σμύρνης 1,  διαθέτει 4 γήπεδα τένις, 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 και στεγασμένους χώρους, στους οποίους πραγματοποιούνται οι αθλητικές  και πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου.
 
Ο Σύλλογος φιλοξενεί ανταλλακτική βιβλιοθήκη στον προαύλιο χώρο του Αθλητικού Κέντρου και οργανώνει βιβλιοθήκη για παιδιά και ενήλικες. 
 
Για την περίοδο 2021- 2022 στον Σύλλογο λειτουργούν τμήματα φυτωρίου και αγωνιστικά στα εξής αθλήματα: Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ποδηλασία, Μπριτζ, Σκάκι, Καλαθοσφαίριση και Ποδόσφαιρο. Επιπλέον, λειτουργούν Τμήματα Μοντέρνου Χορού, Γυμναστικής και Ζωγραφικής.
  
Πληροφορίες από τα αρμόδια μέλη του ΔΣ και από τους αντίστοιχους εφόρους.